Κουμουνδούρου 37
24210 20761
fotisspyrou@gmail.com

Φώτης Σπύρου MD

Ενδοκρινολογία Διαβήτης Μεταβολισμός 
Ενηλίκων & Πάιδων

1.Τι είναι το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών;

Πρόκειται για ίσως μία από τις πιο…«παρεξηγημένες» νοσολογικές οντότητες.Πολλοί ασθενείς πιστεύουν πως το συγκεκριμένο σύνδρομο αντιστοιχεί σε τυχαίο απεικονιστικό εύρημα ενός υπερήχου που αναγράφει τον όρο “κύστεις ωοθηκών”.
Η παραπάνω αντίληψη απέχει παρασάγγας από την πραγματικότητα.

Το «σύνδρομο πολυκυστικών ωοθήκων» είναι ένας συνδυασμός κλινικών οντοτήτων που εκτός της χαρακτηριστικής απεικονιστικής μορφολογίας μπορεί να εμπεριέχει κλινική βιοχημική υπερανδρογοναιμία και /ή ανωοθυλακιορηξία ή ολιγοθυλακιορηξία.

Εκτός αυτών το συγκεκριμένο σύνδρομο « συνοδεύεται» και από άλλες μεταβολικές διαταραχές επικίνδυνες για την υγεία της γυναίκας όπως η αυξημένη αντίσταση στην ινσουλίνη.

2.Θεραπεύεται το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών;

Μεγάλο ρόλο παίζει η αναγνώριση των μεταβολικών διαταραχών της ασθενούς αλλά και η θεραπεία του συγκεκριμένου συμπτώματος που την απασχολεί.
Εκτός αυτού πρέπει να υπολογιστεί και να ενημερωθεί η ασθενής για την πιθανότητα αυξημένου καρδιαγγειακού κινδύνου που διατρέχει.

3.Τι συμπτώματα έχω όταν έχω σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών;

Ένας υπέρηχος που να αναγράφει «εικόνα πολυκυστικών ωοθηκών» από μόνος του δεν σημαίνει τίποτα.Η ασθενής που πάσχει από το σύνδρομο μπορεί να έχει ή να μην έχει απεικονιστικά ευρύματα.

Επίσης οι περισσότερες γυναίκες με απεικονιστικά εύρηματα πολυκυστικών ωοθηκών ΔΕΝ πάσχουν από το σύνδρομο.

Μια γυναίκα που πάσχει από το συγκεκριμένο σύνδρομο μπορεί να απευθυνθεί στο ιατρό της είτε για αραιομηννόροια ,είτε για υπογονιμότητα, είτε για παχυσαρκία ή ακόμα για ακμή ή /και υπερτρίχωση.

4.Τι θα μου προσφέρει ο ενδοκρινολόγος;

Ο ενδοκρινολόγος είναι ο ειδικός ιατρός που θα μπορέσει να σας απαντήσει αν πάσχεται από το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών ,καθώς η διάγνωση τίθεται εξ αποκλεισμού άλλων ενδοκρινολογικών διαταραχών οι οποίες εμφανίζουν παρόμοια κλινική εικόνα.

Επίσης θα σας προσφέρει τις εναλλακτικές μεθόδους θεραπείας ,εξαρτώμενες πάντα από το σύμπτωμα το οποίο σας απασχολεί.